Waar moet je op letten bij het kopen van een Chromebook?

Waar moet je op letten bij het kopen van een Chromebook?

11 augustus 2020 Uit Door Quinten Reuten

Wanneer je een nieuwe Chromebook aan wilt schaffen, heb je een ruim aanbod om uit te kiezen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten om de Chromebook te kiezen die precies op jouw wensen aansluit. In deze blog lees je de belangrijkste punten waar je op met letten bij het kopen van een Chromebook.

Het werkgeheugen

Het werkgeheugen wordt ook wel het RAM-geheugen genoemd. Het zegt veel over de rekenkracht, en dus de snelheid, van een Chromebook. Wanneer je vaak veel tabbladen open hebt staan, heb je veel rekenkracht nodig. Gebruik je meestal maar 1 tot maximaal 3 tabbladen tegelijkertijd? Dan heb je een werkgeheugen van 2 GB nodig. Bij gebruik van meer dan 3 tabbladen heb je in ieder geval 4 GB werkgeheugen nodig.

Formaat en gewicht

Natuurlijk is het formaat en het gewicht van het apparaat ook erg belangrijk bij het kiezen van een Chromebook. Vooral wanneer je veel onderweg bent. Je wilt dan namelijk niet met een log en zwaar apparaat rondzeulen, maar een te kleine Chromebook is ook niet prettig wanneer je er veel op werkt. Over het algemeen zijn Chromebooks lichter dan Windows-laptops, omdat ze meestal geen harde schijf hebben.

Het beeldscherm

Naast het formaat, zijn er ook andere punten die bepalen hoe prettig je een beeldscherm vindt. Bevat het bijvoorbeeld tn-technologie, met diepe zwarte kleuren en een hoge verversingssnelheid, of ips-technologie, met een grotere kijkhoek en betere kleurechtheid? Wil je graag een mat of glanzend scherm? De helderheid van een beeldscherm wordt uitgedrukt in nits. Met 250 tot 300 nits heb je een erg helder beeldscherm. Als laatste bepaalt de resolutie de visuele kwaliteit. Wanneer je de Chromebook enkel gebruikt voor tekstverwerking is een lagere resolutie van bijvoorbeeld 1366 x 768 voldoende. Bewerk of kijk je video’s met je Chromebook? Dan wil je een goede kwaliteit en is een HD resolutie van bijvoorbeeld 1920 x 1080 prettig.

De accuduur

Niets is zo vervelend als een laptop die snel leeg is. Vooral wanneer je onderweg veel gebruik maakt van jouw laptop, is het belangrijk om een grote accuduur te hebben. Gelukkig hebben Acer Chromebooks dit over het algemeen, maar onderling kan dat natuurlijk alsnog verschillen.

Extra functies en aansluitingen

Naast de bovengenoemde punten, bepalen de extra functies of een Chromebook echt bij jou en jouw gebruikswensen past. Wanneer je veel gebruik maakt van videobellen, is het prettig dat er een goede camera in zit. Wat de meeste Chromebooks ook hebben, maar altijd belangrijk is om te controleren, is Bluetooth. Dat heb je bijvoorbeeld nodig om gebruik te maken van een draadloze koptelefoon. Ook hebben verschillende Chromebooks een touchscreen. Dit kan een muis vervangen, wat bijvoorbeeld onderweg erg prettig kan werken. Als laatste is het belangrijk dat jouw Chromebook de juiste aansluitingen heeft. Maak je veel gebruik van externe schijven, USB-sticks of andere randapparatuur? Dan is het belangrijk dat je deze wel op de Chromebook kan aansluiten.