Waarom is slapen belangrijk?

Waarom is slapen belangrijk?

11 mei 2021 Uit Door Quinten Reuten

Een goede nachtrust kan jouw geheugen en probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Slaap is een essentiële functie waardoor je lichaam en geest kunnen opladen, waardoor je verfrist en alert wordt als je wakker wordt. Een gezonde slaap helpt ook het lichaam gezond te blijven en ziektes te voorkomen. Zonder voldoende slaap kunnen de hersenen niet goed functioneren. Dit kan jouw capaciteiten aantasten om zich te concentreren, helder te denken en herinneringen te verwerken. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur nodig van nachtelijke slaap. Kinderen en tieners hebben aanzienlijk meer slaap nodig, vooral als ze jonger zijn dan vijf jaar.

Het belang van voldoende slaap

Voor de meeste volwassenen is minstens zeven uur slaap voldoende voor goede cognitieve en gedragsfuncties. Te weinig slaap kan tot ernstige repercussies leiden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slaapgebrek mensen kwetsbaar maakt voor aandacht verlies, verminderde cognitie, vertraagde reacties en stemmingswisselingen. Er is ook gesuggereerd dat mensen een soort tolerantie kunnen ontwikkelen voor chronisch slaapgebrek. Ook al worstelen hun hersenen en lichaam door gebrek aan slaap, ze zijn zich misschien niet bewust van hun eigen tekortkomingen omdat minder slaap voor hen normaal aanvoelt. Bovendien is slaapgebrek in verband gebracht met een hoger risico op bepaalde ziekten en medische aandoeningen.

Volwassenen die niet elke nacht voldoende slaap krijgen, kunnen een aantal positieve levensstijl- en slaapgewoonten toepassen om de benodigde zeven tot negen uur vast te leggen. Deze omvatten het volgende:

  • Zorg voor een realistische bedtijd en houd je er elke avond aan, zelfs in het weekend.
  • Zorg voor comfortabele temperatuurinstellingen en weinig licht in jouw slaapkamer.
  • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving – inclusief jouw matras , kussens en lakens.
  • Overweeg een “schermverbod” op televisies, computers en tablets, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten in jouw slaapkamer.
  • Vermijd cafeïne, alcohol en grote maaltijden in de uren voorafgaand aan het slapengaan.

Een deken is erg cruciaal als je wilt gaan slapen. Gelukkig bestaan er goede dekens om optimaal nachtrust te krijgen. Een voorbeeld hiervan is verzwaringsdeken van Kalm. Een cadeau voor mannen uitkiezen blijft erg lastig uiteraard, daarom is een goede deken een prima geschenk.

Verbeter je productiviteit

Slaap is belangrijk voor verschillende aspecten van de hersenfunctie. Dit omvat cognitie, concentratie, productiviteit en prestaties. Deze worden allemaal negatief beïnvloed door slaapgebrek. Aan de andere kant is aangetoond dat goede slaap de probleemoplossende vaardigheden verbetert en de geheugenprestaties van zowel kinderen als volwassenen verbetert. Van slaap is aangetoond dat het de atletische prestaties verbetert.