
Waarom soa’s nog altijd zoveel voorkomen onder mannen
31 januari 2020In Nederland worden jaarlijks zo’n 20.000 mensen in Nederland gediagnosticeerd met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het grootste deel van deze mensen bevindt zich in de categorie van 18 jaar oud tot 30 jaar oud.
Hoewel dit de categorie is waarin het meest wordt gedatete en er minder vaak sprake is van een vaste partner, is het toch opvallend dat we jaarlijks nog zo vaak een soa zien. Onder meer op scholen, maar ook in de algemene opvoeding leert iedereen wel iets over veilige en onveilige seks. Waarom zijn er dan toch zo vaak soa’s?
We kijken naar de verschillende redenen en geven je tips om ervoor te zorgen dat je niet in deze categorie terecht komt.
Laksheid en onoplettendheid
Veel mannen lopen een soa op door simpelweg laks of onoplettend te zijn. Beland je met een vrouw in bed, dan kan er op het moment van de spanning nog wel eens voor gekozen worden geen condoom te gebruiken. Het gros van de mensen met een soa loopt het op deze manier op.
Vertrouwen
Helaas gaat het hier vaak om een kwestie van vertrouwen: ze zal toch wel geen soa hebben, ze heeft nergens last van, ze zegt dat ze geen soa heeft. Het zijn veelgehoorde excuses waarom er geen condoom is gebruikt.
Helaas kan je er nooit vanuit gaan dat iemand daadwerkelijk geen soa heeft. Een vrouw (of man) kan bovendien denken geen soa te hebben, maar dit toch hebben.
De twee meest voorkomende soa’s in Nederland zijn chlamydia en gonorroe. Beide soa’s veroorzaken lang niet altijd klachten. In het geval van chlamydia krijgt slechts 10% van de vrouwen klachten. Een vrouw kan er dus van overtuigd zijn geen soa te hebben, maar dit toch hebben.
Ook zonder klachten is de soa helaas overdraagbaar. Bij mannen ligt het percentage iets hoger, maar krijgt alsnog 50% niet te maken met klachten bij chlamydia. Je kunt bij een nieuwe partner er dus niet blind vanuit gaan dat deze persoon geen soa heeft als er geen klachten zijn. Alleen door bij een soa kliniek een test te laten uitvoeren weet je zeker dat er geen soa is. Er zijn ook tests die je thuis kunt uitvoeren. Het enige dat je hoeft te doen is urine opvangen en dit versturen. Meestal ontvang je binnen enkele dagen al de uitslag.
Soa’s die niet volledig te voorkomen zijn
Herpes en genitale wratten komen minder vaak voor dan chlamydia en gonorroe en zijn helaas niet te genezen. Wat het nog lastiger maakt is dat met name genitale wratten niet volledig te voorkomen is. Een condoom biedt geen volledige bescherming, omdat de wratten ook op de huid kan zitten waar het condoom dit niet afdekt.
Meestal is een genitale wrat makkelijk te zien, maar soms zijn de wratten al weg, maar zijn er nog resten van het virus aanwezig die de wratten veroorzaken. Helaas is dit lastig te voorkomen.
Toch is het belangrijk om altijd een condoom te gebruiken, zodat je alle andere soa’s vrijwel volledig kunt voorkomen.