Waarom voetbalkleding zo duur kan zijn

Waarom voetbalkleding zo duur kan zijn

16 maart 2020 0 Door Quinten Reuten

Als ouder kun je behoorlijk van de prijzen schrikken, als je kind nieuwe voetbalkleding uit kan zoeken. En dan moeten de schoenen er ook nog bij… Hoe komt het toch dat voetbalkleding soms zo duur is, en kun je ook slagen als je een wat minder groot budget in gedachten had?

Het hoeft niet duur te zijn

 

Een voetbaltenue hoeft niet duur te zijn, maar kan soms aardig wat kosten. Dat heeft verschillende oorzaken.

 

Ten eerste is een tenue van een bekend merk als Nike of Adidas vaak wat duurder dan dat van een minder groot of bekend merk. Dat wordt deels veroorzaakt door de ontwikkelingen als het gaat om nieuwe materialen of modellen. De grootste merken lopen op dit gebied vaak voorop, en maken om die reden de hoogste kosten. Deze worden uiteraard doorberekend aan de klant. Kleinere merken volgen vaak wat later met nieuwe ontwikkelingen, omdat zij niet zelf de research doen maar min of meer kopiëren wat de grote merken doen. Dit kost hen minder geld, zodat zij de prijzen ook lager kunnen houden. Daarnaast zullen de prijzen van A-merken vaak ook wat hoger liggen, omdat zij nu eenmaal populairder zijn. Is er meer vraag naar een bepaald artikel of merk, gaat automatisch de prijs omhoog.

 

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kies je dus voor een wat onbekender merk, en dan bij voorkeur ook nog eens niet uit de nieuwste collectie. De vraag is echter of je kind hier blij van wordt. Onder voetballende kinderen zijn nu net de kledingstukken van de bekende merken in trek, en dan liefst ook nog eens in de kleuren van hun favoriete club. En ja, deze zijn meestal nog wat duurder.

Clubkleding zonder krom te liggen

 

Voetbaltenues van bekende voetbalclubs zijn vaak nog duurder dan tenues in neutrale kleuren. Ook dit valt simpel te verklaren: niet alleen het merk, maar ook de club wil profiteren van de verkoop ervan. Dit zal je dus altijd wat extra kosten, al zijn er ook manieren om in ieder geval niet te veel te betalen.

 

Zoek altijd naar aanbiedingen voor je bijvoorbeeld een Real Madrid tenue koopt. Veel grote clubs selecteren een beperkt aantal verkooppunten, maar er is er altijd wel eentje bij die net wat goedkoper is dan de ander. Daarnaast zijn tenues aan het begin van een seizoen altijd duurder dan wanneer je wacht met aanschaffen tot in de winter, of zelfs het eind van het seizoen. Tegen die tijd zijn de prijzen vaak heel flink gedaald, omdat er al snel weer een nieuw seizoen, en daarmee een nieuw tenue aan zit te komen. Het moment om toe te slaan voor koopjesjagers, al moet je dan wel accepteren dat je tenue al binnen een paar maanden niet exact hetzelfde eruitziet als wat de spelers op het veld dragen.