
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen
13 januari 2021Je kan een deurwaarder inhuren als iemand u niet terugbetaalt. Dit is een ambtenaar wiens baan vergelijkbaar is met die van een incassobureau, maar met veel meer gezag. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld de schuldenaar aanklagen vanwege zijn juridische status. Hij kan ook iemands bezittingen of inkomen in beslag nemen zodat jij het geld krijgt waar je recht op hebt. Dit doe je alleen niet meteen en dat mag bij de wet ook helemaal niet. Er zijn een aantal regels opgesteld voor wanneer je een deurwaarder inschakelen mag. In deze blog wordt het allemaal uitgelegd.
Het voortraject
Voordat de deurwaarder actie onderneemt, moet je eerst een aantal stappen doorlopen. Zo moet de debiteur via een aanmaning op de hoogte worden gesteld van een onbetaalde factuur. Zo’n betalingsherinnering of een aanmaning is een vriendelijk bericht waarin je de debiteur wijst op het feit dat de factuur nog niet is betaald. Als de klant dan nog niet betaalt kan je een sterker verzoek indienen: een laatste betaalmogelijkheid. Hier geef je aan dat dit de laatste kans is om de claim zonder extra kosten op te lossen. De schuldenaar moet minimaal 14 dagen de tijd krijgen om de laatste betaalmogelijkheid te betalen. Je moet de wanbetaler ook duidelijk maken dat dit de laatste aanmaning is en dat je een claim gaat indienen als ze niet betalen.
Minnelijke fase
Als de aanmaning dan nog steeds niet heeft geholpen kan je de minnelijke fase in. Hierbij kan je bij zowel een incassobureau als bij een deurwaarder een claim indienen. In deze fase kan er alleen een verzoek om betaling kan worden gedaan.
Juridische fase
Als de schuldenaar weigert te betalen, komt het incassoproces in de juridische fase en kan je de deurwaarder inschakelen. Er zullen dan rechtszaken tegen de klant worden aangespannen en dan gaat de rechter vaststellen hoeveel de wanbetalers schuldig is. Dat bedrag mogen dan alleen deurwaarders afdwingen.