Wat is een goed systeemplafond?

Wat is een goed systeemplafond?

29 april 2021 Uit Door Quinten Reuten

Er bestaat niet zoiets als een standaard perfect systeemplafond. Het is belangrijk dat het plafond geschikt is voor het beoogde gebruik en het uiterlijk van de ruimte. Je hangt immers een ander plafond in een zwembad dan in een kantoor. De gebouwenverordening is altijd van toepassing. Dit omvat aanbevelingen voor brandveiligheid, akoestiek en plafondhoogtes.

Welk merk plafondplaten?

Er zijn ook erg veel verschillende merken in de wereld van plafondplaten. De akoestische plafondpanelen van Ecophon zijn gemaakt van glaswol met een hoge dichtheid.

Ecophon is een bekende producent van akoestische producten en systemen. Het merk is onderdeel van Saint-Gobain. De akoestische panelen van Ecophon zijn gemaakt van glaswol met een hoge dichtheid. Ook zijn de panelen voorzien met een Akutex FT™ coating en zijn de rugzijden afgewerkt met een glasvlies. Deze plafondplaten dragen bij aan een verbeterde akoestiek in verschillende soorten ruimtes. Daarnaast heeft Ecophon duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Dingen waar u op moet letten zijn:

Bevestigings- en ophangsysteem, Geluidsabsorptie bij akoestische plafondsystemen, uiterlijk/materiaal van het plafond, de prijs/prestatieverhouding van het plafond.

Hoewel de prijs van het plafond zeker belangrijk is, mag dit niet het enige criterium zijn bij de keuze van een plafond. Als u bijvoorbeeld kiest voor een duurdere plafondtegel die beter isoleert dan een goedkopere, kunt u de verwarmingskosten van het gebouw verlagen.

 

Welke systeemplafondplaten kiest u?

Plafondplaten bepalen voor een groot deel hoeveel uw systeemplafond zal kosten en hoe het er in de toekomst uit zal zien. Daarom zijn de prijs en het uiterlijk van de plafondtegels twee belangrijke zaken om over na te denken voordat u bestelt. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden. Zaken als brandwerendheid, akoestiek, vochtbestendigheid en lichtreflectie spelen ook een rol bij het inrichten van een ruimte. Het materiaal van de systeemplafondplaten heeft een grote invloed op de eigenschappen van de platen. Denk daarom altijd na over de bestemming van de ruimte, zodat u hiermee rekening kunt houden bij de keuze van de plafondtegels. Zo gebruikt u bijvoorbeeld verschillende panelen voor een kantoor en niet voor een winkel.