Wat is een wildcamera?

Wat is een wildcamera?

21 september 2021 Uit Door Quinten Reuten

Een wildcamera, wellicht heb je ze al eens ergens voorbij zien komen, in een krantje, in de winkel of bij één van je vrienden thuis. De vraag is alleen, wat is het nu precies en wat kan ik er mee doen. Dit probleem willen we voor eens en altijd uit de wereld helpen. Heel simpel gezegd is een wildcamera een camera om dieren in de natuur mee vast te leggen. Dit kan zijn omdat je interesses daar liggen, maar ook om ongedierte te bestrijden. We leggen daarom de 2 situaties voor waarvoor je een wildcamera kopen kan.

Dieren bestuderen

Als eerste wordt een wildcamera veel gebruikt door natuurfanaten. Vaak zijn het mensen die bezig zijn met een documentaire of dieren graag observeren. De wildcamera wordt op een plaats naar keuzen neergezet of opgehangen. Wanneer er een dier in de buurt komt legt de wildcamera dit vast. Een mens kan zo wel een hele dag in de bosjes gaan liggen voor die ene foto, maar wie weet komen ze aan het einde van de dag pas een keer langs. Een wildcamera registreert alleen bij beweging en is geen verspilling van je tijd. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds kan er met een wildcamera beelden worden vastgelegd door de infraroodstralen.

Ongedierte vangen

Een wildcamera wordt ook veel door mensen thuis gebruikt. We hebben er namelijk allemaal wel eens last van, muizen of ratten die in één keer tevoorschijn komen. Dit kan voorkomen in huis, in de tuin of bijvoorbeeld in de berging. Zelf heb je ze misschien nog niet gespot, maar de keuteltjes liggen overal. Op zo’n moment kan een wildcamera goed van pas komen. Je plaats de wildcamera op de plek waarvan jij denkt dat ze langslopen en je laat de camera gewoon draaien. Na 24u zou je eens kunnen kijken wat je ziet. Het grote voordeel is hier ook dat de camera alleen iets vastlegt wanneer er beweging is te zien. Zo hoef je niet een filmpje van 24u door te spoelen totdat je beeld hebt.