
Wat u kunt doen wanneer u incontinent wordt
24 maart 2021Het onderwerp incontinentie breng menigeen in verlegenheid. Het is echter een vrij veel voorkomend probleem. Met name vrouwen en mannen boven de veertig worden vroeg of laat incontinent. Er zijn veel mogelijke oorzaken aan te wijzen voor incontinentie. Het kan dan ook lastig zijn om te ontdekken wat er precies aan uw incontinentie ten grondslag ligt en of u hier iets aan kunt doen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het onderwerp niet gemakkelijk wordt aangesneden en mensen van elkaar niet weten dat ze lotgenoten zijn. Ook kan de schaamte ervoor zorgen dat u aarzelt om uw huisarts om advies te vragen.
Het is echter raadzaam om evengoed over uw incontinentie te praten. Als u namelijk de oorzaak van uw incontinentie kunt achterhalen, wordt het makkelijker om naar oplossingen voor dit probleem toe te werken. Incontinentie hoeft namelijk helemaal geen permanent probleem te zijn.
Leer uzelf gezonde gewoontes aan
Door er gezonde gewoontes op na te houden, kunt u uw incontinentieklachten beperken of in sommige gevallen zelfs helemaal te boven komen.
Trainen van uw bekkenbodemspieren
Het trainen van bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren kan een positief effect opleveren wanneer u incontinent bent. Vrouwen hebben er vaker baat bij om de bekkenbodemspieren te trainen, zodat zij op de juiste momenten hun urine binnen kunnen houden. Voor mannen worden vaker ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodemspieren aangeraden, zodat zij hun gehele blaas kunnen legen bij het plassen.
Het is hiernaast belangrijk dat u uw plas niet onnodig lang ophoudt. Dit kan ervoor zorgen dat de werking van uw blaas wordt verstoord. Uw blaas kan dan al plassignalen gaan afgeven voordat deze voldoende is gevuld. Dit zal uw incontinentie alleen maar verergeren.
Denk om uw voeding
Een gezond eetpatroon draagt bij aan een gezonde urine en- ontlastingshuishouding. Door genoeg water te drinken en veel vezels te eten voorkomt u opstoppingen in uw darmen en blaaszwakte.
Denk om uw houding
Als u tijdens het plassen of poepen een verkeerde houding aanneemt kan dit tot gevolg hebben dat u niet uw hele blaas, of darmen in een zitting leegt. Dit kan leiden tot verschillende ongemakken en uiteindelijk ook tot incontinentie. Maar wat is nu de juiste plashouding? Het is van belang dat u rechtop zit tijdens het plassen. Uw plasbuis moet daarbij recht naar beneden wijzen. Als u onderuitgezakt op het toilet zit wijst het uiteinde van uw plasbuis niet recht naar beneden wat als gevolg kan hebben dat er urine in de blaas achterblijft. Als uw blaas niet goed leeg is, kan dit een blaasontsteking veroorzaken.
Bij het poepen is het juist belangrijk dat u wel een beetje onderuitgezakt op het toilet zit. Op deze manier wijzen uw anus en endeldarm namelijk recht naar beneden. Door deze positie aan te nemen voorkomt u obstipatie. Als uw endeldarm te vol raakt kan dit ook nare gevolgen voor u hebben, waaronder ontlastingsincontinentie.
Wat u kunt doen als uw incontinentie blijvend is
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat uw incontinentie zelf niet te bestrijden is. Het is dan evengoed van belang dat u actie onderneemt. Door goede bescherming te dragen voorkomt u dat u vervelende klachten krijgt naar aanleiding van uw incontinentie. Langdurig rondlopen met een natte broek kan namelijk verschillende klachten teweegbrengen. U moet hierbij denken aan huidproblemen of eventuele inwendige ontstekingen. Verder zal een goede bescherming er ook aan bijdragen dat u sociale bezigheden niet gaat vermijden uit schaamte en onmacht.
Veel vrouwen gebruiken maandverband om de urine mee op te vangen. Dit is echter sterk af te raden, omdat maandverband niet bedoeld is om grotere hoeveelheden vocht op te vangen. Het maandverband zal niet snel genoeg opdrogen, waardoor u huidirritaties en eventueel een blaasontsteking riskeert. De incontinentiematerialen van TENA Men zijn daarentegen zeer geschikt wanneer u blijvend last heeft van incontinentie.