Welke motorkleding is er en wat is verplicht?

Welke motorkleding is er en wat is verplicht?

8 november 2023 Uit Door Quinten Reuten

Het dragen van de juiste motorkleding is van essentieel belang voor de veiligheid van motorrijders. Het beschermt hen tegen letsel bij een val of ongeval en zorgt ervoor dat ze zichtbaar zijn in het verkeer. In dit artikel zullen we de verschillende soorten motorkleding bespreken en ook de verplichte kledingstukken die motorrijders moeten dragen.

1. Motorhelm

De motorhelm is het belangrijkste stuk motorkleding voor een motorrijder. Het beschermt het hoofd bij een val of ongeval en kan ernstig letsel voorkomen. Het is verplicht om een goedgekeurde motorhelm te dragen tijdens het rijden op een motor. Er zijn verschillende soorten helmen, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen.

2. Motorjas

Een motorjas biedt bescherming aan de bovenkant van het lichaam, inclusief de armen, schouders en rug. Het is gemaakt van stevig materiaal, zoals leer of textiel, en heeft vaak ingebouwde protectoren op de kwetsbare delen. Het dragen van een motorjas is niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden vanwege de bescherming die het biedt.

3. Motorbroek

Een motorbroek is vergelijkbaar met een motorjas, maar beschermt de onderkant van het lichaam, zoals de benen en heupen. Net als de motorjas is de motorbroek gemaakt van stevig materiaal en heeft het ingebouwde protectoren. Het dragen van een motorbroek is niet verplicht, maar het kan ernstig letsel voorkomen bij een val of ongeval.

4. Motorhandschoenen

Motorhandschoenen zijn belangrijk om de handen te beschermen tegen letsel bij een val of ongeval. Ze zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben vaak verstevigde delen op de handpalmen en vingers. Het dragen van motorhandschoenen is niet verplicht, maar het wordt sterk aanbevolen om de veiligheid te vergroten en de grip op het stuur te verbeteren.

5. Motorlaarzen

Motorlaarzen bieden bescherming aan de voeten en enkels en zorgen voor een goede grip op de voetsteunen van de motor. Ze zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben vaak verstevigde delen bij de tenen, hielen en enkels. Het dragen van motorlaarzen is niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden vanwege de bescherming die het biedt en de stabiliteit die het geeft tijdens het rijden.

Verplichte motorkleding

Volgens de Nederlandse wet zijn er een aantal verplichte kledingstukken die motorrijders moeten dragen. Dit omvat het dragen van een goedgekeurde motorhelm, handschoenen en gesloten schoeisel. Het dragen van een motorjas en motorbroek is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen vanwege de extra bescherming die het biedt.